مدل سازه برای جلوگیری از آثار زیانبار سیلاب در رودخانه طراحی شد 1397/08/02

محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی به طراحی چهار سازه برای جلوگیری یا کاهش آثار زیانبار سیلاب در رودخانه پرداخت و این طرح را به صورت پایلوت برای رودخانه قرناوه استان گلستان ارائه داد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی به نقل از واحد علوم و تحقیقات، مهدی نژادمهربانیان محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه در این تحقیق به دنبال بررسی ایجاد شرایط مناسب برای حذف یا کاهش میزان خسارات ناشی از سیلاب احتمالی در رودخانه بودیم، گفت: اولین سازه پیشنهادی، خاکریز یا در اصطلاع علمی آن «دایک خاکی» است. این سازه می‌تواند از وقوع سیلاب در بخش‌هایی از رودخانه که بر اساس سطح مقطع رودخانه، امکان افزایش سطح آب و وقوع سیلاب وجود دارد، جلوگیری به عمل آورد. در نقاطی از مسیر رودخانه که دارای شیب زیادی بوده و شدت جریان آب موجب فرسایش و کنش در این نقاط می‌شود نیز برای تعدیل این شیب، سازه «بندهای با ارتفاع یک یا دومتری» پشنهاد شده است.

وی ادامه داد: برای کاهش اثرات ناشی از سرعت آب بر دیواره‌های رودخانه در بخش‌هایی که پیچ‌های تندی وجود دارد نیز پس از بررسی‌های صورت گرفته در این تحقیق، بهترین سازه «دیواره ساحلی» پیشنهاد شده است. این دیواره علاوه بر کاهش فرسایش در این نقاط می‌تواند از وقوع سیلاب نیز جلوگیری کند. سازه پیشنهادی دیگر در این تحقیق «کف بند» است، این سازه می‌تواند با تثبیت کف رودخانه از فرسایش و افزایش عمق و در نتیجه وقوع سیلاب در اثر افزایش میزان آب جلوگیری کند.

دانشجوی واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: با توجه به آثار و خسارت‌های سیلاب بر اراضی و مراتع کشاورزی و باغی، مستحدثات (بناها و ساختمان‌ها)، جنگل‌ها و... هزینه ساخت این سازه‌ها به مراتب کمتر از میزان این خسارت‌هاست.

نژاد مهربانیان افزود: در شرایط کلی، جلوگیری از وقوع سیلاب علاوه بر احداث سازه‌های پیشنهادی نظیر آنچه در این تحقیق پشنهاد شده، نیازمند اعمال و انجام آبخیزداری در حوضه‌های بالادست رودخانه است. آبخیزداری می‌تواند شرایطی را ایجاد کند که از وقوع سیلاب در بستر رودخانه جلوگیری به عمل آورد.

وی خاطرنشان کرد: در استان مازندران که شرایط اقلیمی مشابه استان گلستان دارد نیز شاید در صورت آبخیزداری و احداث سازه‌هایی نظیر آنچه در این تحقیق پیشنهاد شده است، امکان جلوگیری از وقوع سیلاب‌هایی نظیر سیل اخیر امکان‌پذیر خواهد بود. البته این امر نیازمند تحقیق و بررسی شرایط سیل‌خیزی رودخانه‌های این استان است.

پژوهشی